© Reuters.
Investing.com - Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre Türk lirasının dijital formunun, 2022 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Geçtiğimiz ay Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Aselsan (IS:), Havelsan ve Tübitak-Bilgem ile birlikte “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” kurduğunu açıklamıştı. Bu senenin ilk çeyreğinde ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ekonomi reform takviminde dijital Türk lirasına da yer verilmişti. Ekonomi reform takviminde dijital liranın hukuki altyapının sene sonunda tamamlanacağı belirtiliyor.
Blockchain tabanlı Dijital geliştirme çalışmaları kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Tübitak tarafından gerçekleştirilen 1. faz pilot uygulamasının sonuçları ise yine 2022 yılı içerinde kamuoyuyla paylaşılacak. Bu çalışma kapsamında ise pilot uygulamaların genişletilerek devam ettirilmesi planlanıyor. Buna göre buna göre mevcut ve ileri teknolojilerin dijital lira gereksinimlerini karşılamasına yönelik araştırma, geliştirme ve test çalışmalarının kapsamının genişletileceği ifade edildi.
2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Program’ında ayrıca dijital Türk lirası platformunun diğer sistemlerle nasıl entegre edilebileceğine dair çalışmalarında yürütüleceği bilgisi verildi.
Dijital lira için hukuki altyapı sene sonunda hazır
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Mart ayında Ekonomi Reform Takvimi’nde belirtildiği üzere Blockchain tabanlı dijital Türk Lirası için hukuki altyapının sene sonunda hazır olacağını dile getirmişti.
TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu da yaz döneminde yaptığı açıklamalarda dijital lira için çalışmaların hızla devam ettiğini, pilot çalışmaların ilk aşamasının Eylül ayında başlayacağını dile getirmişti. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada birinci faz pilot uygulamaları çalışması kapsamında “Dijital Türk Lirası Ağı” kurularak teknoloji paydaşlarıyla kapalı devre pilot çalışmalarının yapılacağı ifade edilmişti.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu yılın ikinci çeyreğinin başında Türkiye’deki kripto para kullanımıyla ilgili önemli bir düzenleme getirmişti. Bu düzenlemeye göre ülkede kripto paralarla ilgili doğrudan veya dolaylı olarak yapılacak ödemeler yasaklanmıştı.
Çalışmalar Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu tarafından yürütülüyor
TCMB’nin Aselsan, Havelsan ve Tübitak-Bilgem ile mutabakat yaparak oluşturduğu platform, dijital lira için tüm geliştirme ve test aşamalarının gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Diğer yandan dijital lira için blockchain ağı da merak konusu olmaya devam ediyor. ilk faz sonuçları, 2022 yılında açıklanacak ve bu açıklamayla Türk lirasının dijital formu için kullanılacak blockchain ağı hakkında da detaylı bilgi verilebilir.
2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda belirtildiği üzere önümüzdeki yıl dijital Türk lirasının kullanıma sunulması sorunsuz bir şekilde gerçekleşirse Türkiye, bu kapsamda yıllardır çalışmalar yapan birçok merkez bankasının önüne geçmiş olacak.
Bilindiği gibi merkez bankası dijital para birimi konusunda şu an öncü ülke Çin, piyasaya sürdüğü dijital yuan kullanım alanını her geçen gün arttırma gayretinde. Ayrıca yeni bir gelişme olarak Nijerya Merkez Bankası, dijital para birimini kullanıma sunan diğer bir ülke oldu.
Yazar: Günay Caymaz
Author: Michael Nelson
Last Updated: 1699353122
Views: 1019
Rating: 3.8 / 5 (95 voted)
Reviews: 96% of readers found this page helpful
Name: Michael Nelson
Birthday: 1919-08-18
Address: 6428 Jennifer Vista, Holmesshire, NV 15958
Phone: +4131816014345813
Job: Archaeologist
Hobby: DIY Electronics, Table Tennis, Cooking, Telescope Building, Juggling, Snowboarding, Motorcycling
Introduction: My name is Michael Nelson, I am a cherished, tenacious, unswerving, talented, important, ingenious, multicolored person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.