De slavenhandel is een donkere periode uit onze geschiedenis. Toch lijken we nog niet veel geleerd te hebben van die vreselijke periode. Er leven namelijk nog steeds miljoenen mensen in moderne slavernij, bijvoorbeeld om luxe vakantieoorden te bouwen of om rijke mensen te bedienen. Tijdens de Dag voor de Afschaffing van de Slavernij belichten we hoe jouw vakantie op Bali hieraan bijdraagt en hoe je verantwoord op vakantie kan gaan.
Bali
Feesten en zuipen tot je erbij neervalt, lekker weer en alles is 'goedkoop'. Bali staat bij toeristen over de hele wereld bekend als het vakantie eiland waar je alles kunt doen en laten wat je maar wil. Maar niets is minder waar, schrijft Brandpunt+. Toeristen gedragen zich schandalig. Ze lopen naakt langs heilige rituelen, veroorzaken verkeersongelukken en respecteren de cultuur niet. Waarschijnlijk door een gebrek aan kennis hierover. Daarnaast profiteert de lokale bevolking nauwelijks van het hedendaags toerisme, omdat veel hotels en cruiseschepen worden gerund door westerse bedrijven. Dit heeft veel weg van het kolonialisme waar we allemaal zo fel tegen zijn.
Kolonisatie
Tot op de dag van vandaag zijn maar weinig mensen zich bewust van het feit dat Bali een kolonie is geweest van Nederland. Veel Balinezen zijn in de koloniale tijd gemarteld en geëxecuteerd. De vorst heeft destijds zijn volk opgeroepen tot het ritueel van Perang Puputan (de strijd tot de laatste man). Tijdens dit Hindoeïstische ritueel pleegden de vorst en zijn volk zelfmoord, omdat hij geen andere uitweg zag van het kolonialisme. Nu denk je misschien: 'Dit was vroeger, wij hebben nu geen martelkampen meer. Wat heeft dit met mijn zonnige vakantie te maken?' Helaas heel veel.
Vakantie op Bali
Het huidige toerisme is een aftreksel van het oude kolonialisme en het hedendaagse neoliberalisme. Na de kolonisatie van Nederland, heeft Bali zich volledig gericht op het toerisme als dé inkomstenbron voor het eiland. Met als gevolg dat de gehele economie is gebaseerd op het geld van rijke westerlingen. Ja, Balinezen zijn zelf meegegaan in dit bewuste neoliberale gedachtengoed, maar je moet je afvragen in hoeverre dit vrijwillig is.
De hotels, gerund door westerse bedrijven, laten vaak westers personeel overvliegen om op Bali aan het werk te gaan. Als de bevolking in zo'n bedrijf nog werk krijgt, is het vaker laaggeschoold werk en krijgen ze niet veel betaald. Dit draagt bij aan het koloniale gedachtengoed, net zoals de gedachte om lekker op vakantie te gaan naar Bali waar het 'goedkoop' is. Dit betekent dat de lonen hier ook vaak laag zijn. Ook de gedachte dat je kan doen en laten wat je wil en je je niet aan regels hoeft te houden, omdat jij op vakantie bent, draagt hieraan bij. En dat is waar veel toeristen de mist ingaan.
Misdragen
Er zijn nu meer feesthotels dan ooit, omdat de vraag naar 'open bars' zo hoog is, terwijl Indonesië een streng Islamitische regering heeft en drugs en alcohol verboden zijn voor Balinezen. Bali lijkt hier een uitzondering voor te zijn en daar zijn Indonesiërs niet blij mee. Voor de bevolking is het ook totaal niet gebruikelijk om ongehuwd bij elkaar op de kamer te slapen als heterostel of -vrienden, maar toeristen lijken zich hier niets van aan te trekken. Dit wordt wellicht wel op deze manier gefaciliteerd door de westerse hotels, maar dat betekent niet dat Balinezen hierachter staan.
Iets wat toeristen blijkbaar ook koud laat zijn de verkeersregels. Ze gaan in hun badkleding, zonder helm en rijbewijs op scooters over het eiland heen, wat voor erge ongelukken kan zorgen. De gouverneur en de bevolking van Bali heeft hier schoon genoeg van. Het feit dat er heilige plekken zijn op Bali waar ceremonies worden gehouden, schijnt ook geen betekenis te hebben voor sommigen. Zo loopt een aantal toeristen dronken of naakt langs deze plekken, tot ergernis van de bevolking. Om zulk gedrag van toeristen tegen te gaan, heeft de regering heeft dit jaar een lijst opgesteld met alle do's en don'ts voor buitenlandse vakantiegangers.
Nu kun je denken: 'Ik heb geen zin om me aan allerlei regels te houden en als wij niet meer komen, dan hebben Balinezen helemaal geen inkomsten meer.' Door dit te denken, plaats je jezelf als superieure westerling boven de zogenaamde primitieve ander, wat wederom zorgelijk is.
Reacties
Nederlandse Indonesiërs spreken zich hier ook over uit via Instagram onder onze post. Zo zegt een Insta-gebruiker: "Als Nederlander die in Indonesië woont, ben ik blij om dit te lezen. Niet alleen de moslims, maar ook de hindoes en katholieken zijn het niet gewend om mensen in hun string bikini in de supermarkt te zien (doe je toch ook niet in de appie?!). En ze zijn momenteel bezig met een nieuwe wet om scooterverhuur voor toeristen te verbieden, want eerlijk gezegd hebben zij geen idee hoe het verkeer hier werkt! En Bali heeft zo’n prachtige natuur en rijke cultuur om te ontdekken. Als je op vakantie alleen maar wil zuipen en feesten kan je beter naar Mallorca gaan!"
Een andere gebruiker reageert: "Klopt helemaal wat er hier geschreven wordt. Ik ga vaak naar Indonesië, omdat mijn roots ook daar liggen. Ik zie inderdaad dat de westerlingen die Bali bezoeken, zich als beesten gedragen. Dat ze totaal geen respect hebben voor het volk, hun leefgewoonten en normen en waarden. Er wordt elke dag daar geofferd en vaak zie je dan van die offers op straat en men vertrapt ze gewoon. Heel triest natuurlijk. Keer het plaatje om. Hoe zouden jullie als Nederlanders het vinden als toeristen zich zo zouden gedragen? Iedereen zou het afkeuren en zo zijn eigen mening hebben. Maak niet uit waar je bent of heengaat, gedraag je altijd netjes en heb respect voor een ander zijn cultuur en leefgewoonten."
Verantwoord op vakantie
De lusten van de toeristen gaan dus voor het welzijn van de bevolking of het eiland. Maar hoe kan je dan wel verantwoord op vakantie naar Bali? Ten eerste: lees je in en wees je bewust van de koloniale tijd en in hoeverre dit doorschemert in de huidige tijd. Besef je daarnaast dat je op dit eiland te gast bent en je de normen en waarden van de eilandbewoners moet respecteren. Hoe zou jij het vinden als een random toerist zich misdraagt, terwijl jij gewoon op weg naar school of werk bent? Mocht je over iets twijfelen, vraag dan een bewoner van het eiland wat gebruikelijk is of niet.
Als je op vakantie gaat, kijk dan of je een verblijf kan vinden dat gerund wordt door lokale bewoners en niet door grote vakantiemaatschappijen. Probeer ook je eten en drinken lokaal te kopen bij kleine supermarktjes van de lokale bevolking, in plaats van een all inclusive hotel met drie gangen. Verder is het handig als je je aan de verkeersregels houdt.
De lijst met do's en don'ts die regering uitbracht voor buitenlandse toeristen geeft nog een aantal belangrijke punten aan. Draag gepaste (lees: bedekte) kleding wanneer je heilige plekken en toeristenattracties bezoekt. Maak geen selfies in schaarse kleding en al helemaal niet op heilige plekken. Raak geen heilige bomen aan. Vervuil de openbare wateren in Bali niet en gebruik liever ook geen wegwerpplastic. Beledig ten slotte ook geen Balinezen (met een overheidsfunctie) of andere toeristen, ook niet via socia media. Als je je aan deze regels houdt, wordt je hartelijk verwelkomd door de bewoners en kan jij alsnog verantwoord genieten van jouw vakantie op Bali.
Dit verhaal is een aangepaste versie van een artikel dat verscheen op 2 juli 2023.
Author: Vincent Mckee
Last Updated: 1703385003
Views: 944
Rating: 4.7 / 5 (49 voted)
Reviews: 93% of readers found this page helpful
Name: Vincent Mckee
Birthday: 2006-04-05
Address: 0585 Garcia Freeway, Cohenshire, OK 48775
Phone: +3957061695176469
Job: Chemical Engineer
Hobby: Raspberry Pi, Archery, Cooking, Stamp Collecting, Chocolate Making, Running, Painting
Introduction: My name is Vincent Mckee, I am a lively, resolved, receptive, rich, Colorful, accessible, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.